Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πολωνός Υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορεί την Σουηδία ότι προστατεύει σταλινικό δικαστή που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας


Στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο πρέσβης της Σουηδίας, αναφέρει η πολωνική Do Rzeczy. Το ιστορικό είναι ότι η Σουηδία αρνείται να αποκαλύψει έναν σταλινικό δικαστή, ο οποίος είναι καταζητούμενος στην Πολωνία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

"Είναι μια απίστευτη ερμηνεία", λέει ο Πολωνός Υπουργός Δικαιοσύνης, Zbigniew Ziobro.

Η υπόθεση αφορά τον Κομμουνιστή Εβραιο-Πολωνό Stefan Michnik, ο οποίος καταζητείται διεθνώς από την Πολωνία επειδή καταδίκασε παράνομα πολλούς Πολωνούς αγωνιστές της ελευθερίας στη Βαρσοβία από το 1952 έως το 1953. (Ο πατέρας του λεγόταν Samuel Rosenbusch και ήταν δικηγόρος και η μητέρα του Helena Michnik και ήταν δασκάλα και ακτιβίστρια του κομμουνιστικού κόμματος. Ο πατέρας του εκτελέστηκε το 1937 στην διάρκεια της σταλινικής «Μεγάλης Εκκαθάρισης» ή «Μεγάλου Τρόμου»).
Ο Michnik είναι ύποπτος ότι έχει διαπράξει 30 εγκλήματα "που φέρουν τα σημάδια εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας" κατά την εποχή του Στάλιν.

Ωστόσο, ο δικαστής του Γκέτεμποργκ Mats Hagelin αποφάσισε πρόσφατα να μην εκδώσει στην Πολωνία τον Stefan Michnik, ο οποίος κατέφυγε στη Σουηδία το 1969 και σήμερα είναι Σουηδός πολίτης. Η απόφαση στηρίζεται σε θέματα παραγραφής και σουηδικής ιθαγένειας του Michnik.

Ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την σουηδική συλλογιστική.


"Είναι μια απίστευτη ερμηνεία δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δολοφονίες οι οποίες, υπό το πρίσμα των διεθνών συμβάσεων, δεν θα πρέπει ποτέ να παραγραφούν", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Zbigniew Ziobro, σύμφωνα με την Do Rzeczy.

Ο πρέσβης της Σουηδίας Stefan Gullberg συναντήθηκε την Τρίτη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Simon Andrew Szynkowski.

- Έχουμε λάβει υπόψη τις απόψεις των Πολωνών αντιπροσώπων για το θέμα αυτό, λέει ο Vilhelm Rundquist, αξιωματούχος Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας.

Ο Szynkowski είπε σε συνέντευξή του στο πολωνικό ραδιόφωνο Zet ότι οι ενέργειες της Σουηδίας "δεν έχουν προηγούμενο".

- Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι κάποιος αρνείται να αποκαλύψει έναν σταλινικό εγκληματία ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τόσων ανθρώπων και έχει κριθεί ότι διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Stefan Michnik είναι σήμερα 89 ετών. Έφυγε από την Πολωνία μετά τις εσωτερικές αντισημιτικές εκκαθαρίσεις του Πολωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Είναι ετεροθαλής αδελφός του Adam Michnik, ο οποίος σήμερα είναι αρχισυντάκτης της αριστερής πολωνικής εφημερίδας Gazeta Wyborcza.

ΚΟ / από εδώ

1 σχόλιο:

Stratos είπε...

Φαντάζομαι πως εαν ήταν ναζί και τον ζητούσε η Πολωνία ή το Ισραήλ το ίδιο θα έπραττε η Σουηδία ε?