Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο παρατηρούμε μια ανοδική πορεία των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων η αλλιώς anime.
Τι είναι τα anime; Πρόκειται για σειρές κινουμένων σχεδίων που προέρχονται από τη χώρα της Ιαπωνίας (πολλά βασίζονται σε κόμικ-manga το Ιαπωνικό όνομα και μεταφέρονται μετά σε κινούμενα σχέδια), χαρακτηριστικό στοιχείο στο σχεδιασμό τους αποτελεί η “υπερβολή” στις σωματικές αναλογίες των χαρακτήρων (μεγάλα αυγοειδή μάτια, στόματα που ανοίγουν σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου).
Υπάρχουν διαφόρων ειδών anime, αθλητικά, μυστηρίου, εφηβικά, επιστημονικής φαντασίας κ.α. Στη χώρα μας έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστά τα dragon ball και sailor moon. Που υπάρχει πρόβλημα; Όπως ανέφερα πιο επάνω τα anime βασίζονται στην υπερβολή. Αυτή η υπερβολή όμως παίρνει διάφορες εκτάσεις και διαστάσεις. Έτσι, σε πολλά anime έχουμε αμείλικτες μάχες μεταξύ νεαρών παιδιών (dragon ball, naruto one piece, bleach) στις οποίες εάν κάποιος κόψει κάποιον με ένα σπαθί τότε με το στοιχείο της “υπερβολής” θα εκτιναχτούν λουτρά αίματος τα οποία καλύπτουν μέσα στο αίμα ολόκληρο τον χαρακτήρα, με μαγικές τεχνικές που βασίζονται στην ιαπωνική θρησκεία/μυθολογία (κι, τσάκρα) ακρωτηριάζουν και διαλύουν με απόλυτα ωμό τρόπο τους εχθρούς τους.
Στο anime deathnote, ο πρωταγωνιστής κατέχει ένα τετράδιο με το οποίο σκοτώνει όποιον επιθυμεί, σημειώνοντας το όνομα του υποψήφιου θύματος στο τετράδιο. Το θύμα, του οποίου το όνομα θα σημειωθεί στο τετράδιο πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Ο κάτοχος του τετραδίου μπορεί και να σκηνοθετήσει, μια ολόκληρη διαδικασία για να σκοτώσει το θύμα με τον ποιο αρεστό τρόπο.
Στην Ελλάδα είχαμε την ατυχία προβολής μίας τέτοιας σειράς, της σειράς με το όνομα dragon ball η οποία προβαλλόταν μέσα στο παιδικό πρόγραμμα του σαββατοκύριακου σαν «παιδικό». Πέρα από το στοιχεία της έντονης βίας που χαρακτηρίζουν αυτά τα κινούμενα σχέδια, κατακλύζονται επίσης και από αρρωστημένα σεξουαλικά μηνύματα.
Η πλειονότητα των εφηβικών-νεανικών σειρών, προωθεί την ομαλοποίηση της ομοφυλοφιλίας, πολλά περνούν αμυδρά μηνύματα παιδοφιλίας (dragon ball,-η μπουλμα που πουλάει το σώμα της στο γέρο για να πάρει τη dragonball-η ίδια συχνά εμφανίζεται γυμνή)-bleach, laputa castle in the sky) ενώ στις σειρές φαντασίας βλέπουμε τους χαρακτήρες να χρησιμοποιούν τις υπερφυσικές δυνάμεις τους προκειμένου να ενδώσουν σε διατροφικές ενέργειες, στο γνωστό naruto ο πρωταγωνιστής μεταμορφώνεται σε γυμνή γυναίκα,(και μέσα του έχει φυλακισμένο έναν δαίμονα, που όποτε επιθυμεί του παρέχει δύναμη παίρνοντας τον έλεγχο του σώματος του) ενώ στο επίσης γνωστό one piece έχουμε έναν χαρακτήρα τραβεστί ο οποίος αλλάζει το φύλο των εχθρών του επεμβαίνοντας στις ορμόνες τους.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις διαστροφές που προωθεί η συντριπτική πλειοψηφία των anime, και τα anime αυτού του τύπου, είναι αυτά που προτιμούντα από τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων και προωθούνται ποιο πολύ από όλα τα άλλα. Υπάρχουν anime τα οποία έχουν αξιόλογο περιεχόμενο, όμως σπανίζουν και τα προαναφερθέντα κερδίζουν τις προτιμήσεις.. Αξίζει να αναφέρω πως στο διάσημο dragon ball το οποίο προβαλλόταν για χρόνια στη χώρα μας υπάρχει ένας χαρακτήρας που ονομάζετε Σατανάς, και σε ένα σχέδιο (πάνω σε ένα αυτοκίνητο) ενός εισαγωγικού τραγουδιού (από το dragon ball z) είναι σχεδιασμένος ο αριθμός 666. Τυχαίο, δεν νομίζω…
Όντας και ο ίδιος κάποτε fan αυτών των σειρών, ξέρω λίγο πολύ για τι μιλάω. Πολλά από αυτά περιέχουν σενάριο με ευπαθείς χαρακτήρες (ο naruto είναι ένα μοναχικό παιδί που δεν τον θέλει κανείς επειδή έχει μέσα του έναν δαίμονα) προκειμένου να προσελκύσουν ευκολότερα, μεγαλύτερο κοινό, μπλέκουν ιστορίες αγάπης και φιλίας διαστρεβλώνοντας το νόημα τους. Το μεγάλο λάθος είναι να κατατάσσουμε αυτές τις σειρές στις κατηγορίες των «παιδικών». Το ότι είναι κοιμούμενα σχέδια, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλα για παιδιά, συγκεκριμένα, χωρίς να υπερβάλλω, όποιος επιθυμεί να διατηρήσει, την ψυχική του ακεραιότητα, ανεξαιρέτως ηλικίας, καλό θα ήταν να τα αποφεύγει.
Κάποια από τα ποιο διάσημα anime τα οποία έχουν μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα και παρακολουθούνται και από μικρά παιδιά. (φωτογραφικό υλικό και περιγραφές).
Dragon ball: Οι ήρωες, πρέπει να φτάσουν σε ακράτητα σημεία μίσους, απέχθειας και οργής προκειμένου να γίνουν ποιο δυνατοί.... Δηλαδή, το μίσος και ο θυμός, είναι τα κλειδιά για να δυναμώσει κάποιος...
Naruto: Ο πρωταγωνιστής(ένα αγόρι 12 χρονών) μεταμορφώνεται σε γυναίκα...
One piece: Προώθηση των ομοφυλόφιλων...
Dragon ball: Ωμός τεμαχισμός και αίμα...
Bleach: Ο πρωταγωνιστής έχει καταβληθεί από τον εσωτερικό του δαίμονα...
Deathnote: Ο εικονιζόμενος χαρακτήρας διαθέτει ένα τετράδιο, με το οποίο σκοτώνει όπιον θέλει, απλώς σημειώνοντας το όνομα του θύματος στο τετράδιο του.
Bleach:"Μπορώ εύκολα να σε τσακίσω" Ο κεντρικός ήρωας φοράει μια δαιμονική μάσκα που του χαρίζει μεγάλη δύναμη. Τη δύναμη την αντλεί από έναν εσωτερικό εαυτό ο οποίος αποτελεί τη δαιμονική, διεστραμμένη πλευρά του. Παρατηρήστε το μίσος που είναι διοχετευμένο στην έκφρασή του...
One piece: Ο εικονιζόμενος χαρακτήρας είναι ένας τραβεστί που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το φύλο των εχθρών του επεμβαίνοντας στις ορμόνες τους.
Naruto:"θέλω να σε σκοτώσω τόσο πολύ που τρέμω". Προφανή μηνύματα μίσους συνδυασμένα με έντονα σχέδια που προκαλούν ένταση και ταραχή.
Claymore: Αιματοβαμμένες, δαιμονικές γυναίκες, βιασμοί, ωμή βία με ακρωτηριασμούς και λουτρά αίματος.
Elfenlied: Νεαρά κορίτσια με αρρωστημένες δολοφονικές τάσεις, αίμα και βία.
Sailor moon: Ένα φαινομενικά αθώο, cartoon, γιατί οι σχεδιαστές να διάλεξαν αυτή τη χειρονομία ; Επίσης, γνωρίζετε πως στη σειρά εμφανίζονται δυο χαρακτήρες sailor οι οποίες είναι λεσβίες:
Highschool of the dead: Ζόμπι, χαρακτήρες που ξερνούν αίμα, διαστροφές.
Claymore:η εικόνα μιλάει από μόνη της.
Dragon ball: Υποτίθεται, πως οι "ήρωες" της σειράς διδάσκουν τις αρετές των πολεμικών τεχνών... Πια αρετή μπορεί να περνάει η βια, ειδικά όταν παίρνει αποτρόπαιες μορφές όπως στην παραπάνω εικόνα;
Dragon ball: Η αδιαμφισβήτητα ωμή βία, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά...
Naruto: Δύο αδέρφια παλεύουν ανελέητα μεταξύ τους, στην συγκεκριμένη εικόνα, ο μεγάλος αδερφός επιχειρεί να ξεριζώσει το μάτι του μικρότερου για να πάρει δύναμη...
Bleach: Ο χαρακτήρας ακρωτηριάζεται και η σκηνή προβάλλεται σαν κάτι απόλυτα φυσικό...
Death note: Ο πρωταγωνιστής μαζί με τον συνεργάτη του, ο οποίος είναι ένας θεός του θανάτου. Στο τέλος της σειράς, ο πρωταγωνιστής πεθαίνει, και η ύπαρξη του εκμηδενίζεται...
Death note: Η εικονιζόμενη χαρακτήρας, έχει πουλήσει τα μισά χρόνια της ζωής της στο θεό του θανάτου της, για να της δώσει ως αντάλλαγμα την ικανότητα να βλέπει τα ονόματα των θυμάτων της ώστε να τα σημειώνει στο τετράδιο της.
Οι αρρωστημένοι Ιάπωνες και γενικά όσοι ασχολούνται και προωθούν κατά οποιονδήποτε τρόπο αυτή την "τέχνη", θέλουν να μας πείσουν πως η οποιαδήποτε σεξουαλική διαστροφή και η οποιαδήποτε βίαιη εξόρμηση του ανθρώπου είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, και πως μέσα από αυτές τις διαστροφές μπορεί να περάσει κάποιο θετικό μήνυμα... αν είναι δυνατών...
Όσοι παρακολουθούν αυτές τις σειρές γενικά, καλλιεργούν την τάση να αυτοσχεδιάζουν ότι παραλογισμό μπορούν να βρουν για να δικαιολογήσουν ηθικά αυτό που τους διασκεδάζει.. και δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα...
Τα περισσότερα anime, προσφέρουν κάποιο ενδιαφέρον, επιφανειακά, σενάριο το οποίο ως μόνο σκοπό έχει να δικαιολογήσει και να παρουσιάσει σαν φυσιολογικά τα αρρωστημένα και ζωώδη σκηνικά στα οποία εκτίθεται ο θεατής. Μιλούν, περί δικαιοσύνης, αγάπης, φιλίας και τα συναφή, όμως πάντα όλα είναι συνδεδεμένα με κάτι απόκρυφο, βίαιο και σκοτεινό. Προβάλλουν την αγάπη, τη φιλία και τη δικαιοσύνη σαν τον σκοπό τους, όμως αυτά τα στοιχεία δεν είναι παρά ένα όμορφο περιτύλιγμα για να καλύψουν τις χυδαίες και αποκρουστικές καλλιτεχνικές ανησυχίες των δημιουργών.
Λόγο των σχεδίων και των χρωμάτων τα anime γίνονται ποιο προσιτά και στα μικρά παιδιά. Έτσι, εάν ένα παιδί έβλεπε αυτές τις βίαιες σκηνές σε μια ρεαλιστική ταινία θα αποτραβιόταν από την αηδία, όμως στα anime η βία σερβίρεται με έναν πολύ ύπουλο τρόπο.
Προσοχή λοιπόν, σε αυτή την επικίνδυνη "τέχνη".
15 σχόλια:
Πολύ ωραίο άρθρο SkyWatcher. Εμπεριστατωμένη μελέτη.
Και πολύ επίκαιρο καθώς αυτά τα anime διαφημίζονται όλο και περισσότερο. Θα το αναρτήσω στο blog μου.
CitizenBasil
Ποτέ δεν μου άρεσαν αυτά τα κινούμενα σχέδια.
Το μόνο που με βοήθησαν να καταλάβω είναι γιατί έχουν αυτόν τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τα ιαπωνέζικα αυτοκίνητα.
Άλλος κόσμος , άλλα γούστα.
Παρολο που εχεις κανει μια πολη καλη και τεκμεριωμενη ερευνα πανω στα anime.Διαφωνω καθετα με οσα αναφερεις.Σπουδαζω στην Ιαπωνια animator και μπορω να εκφρασω μια πληρη εικονα.Ο πολιτισμος ,η κουλτουρα τους ειναι πιο φιλελευθρη και στηριζουν πολυ το διαφορετικο για παραδειγμα ομοφυλοφιλια κ.λ.π και δεν δισταζουν να το δειξουν σε ενα anime.Υπαρχουν πολλα και μαλιστα αξιεπαινα anime που κρυβουν πολλα και καλα μηνυματα σαν τις δικες μας ιστοριες και παραμυθια του Αισωπου.Απλα τις περισσοτερες φορες τα περνανε με πιο ωμες και συναμα υπερβολικες εικονες που φερει σαν αποτελεσμα τις αρνητικες κρητικες απο Ευρωπαιους ενηλικες και πολυ υποστηρικτικες κρητικες απο τα παιδια.Τα anime περνανε πολυ καλα μαθηματα για τα παιδια και για τους ενηλικες.
Μία διευκρίνιση: Όπως γράφω στην αρχή, το άρθρο είναι από το μπλογκ Ορθόδοξος Χριστιανισμός και όχι δικό μου. Εγώ δεν έχω "εικόνα" για το τι παίζει στην τιβι. Με αυτά που είδα όμως έφριξα. Κατά τα άλλα δεκτή η άποψή σου φίλε μου και καλές σπουδές στην μακρινή Ιαπωνία. Και εύχομαι να εργαστείς με το ταλέντο σου και την εμπειρία σου προς το καλό. Αυτό σήμερα, σημαίνει να πας κόντρα στο ρεύμα.
Το να λέει κάποιος πως όλα τα Anime είναι Σατανικά επειδή υπάρχουν το Claymore, το Elfen Lied και το Death Note, είναι σαν να λέει πως όλες οι ταινίες είναι Σατανικές επειδή υπάρχουν το Pick of Destiny, το From Dusk Until Dawn και το Night of the Living Dead, ή πως όλα τα βιβλία είναι Σατανικά επειδή υπάρχουν το Dracula, το Zombie Survival Guide και το Paradise Lost. Καλό θα ήταν να μην καταδικάζουμε μια μορφή τέχνης με βάση ελάχιστα, μη αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, διότι αυτό ονομάζεται παραπληροφόρηση. Εάν, λοιπόν, θεωρείτε πως δεν πρέπει να βλέπετε Anime λόγω αυτού του άρθρου, τότε θα πρέπει να μην βλέπετε ούτε ταινίες, να μην διαβάζετε κόμικς ή βιβλία, να μην παίζετε βιντεοπαιχνίδια, ούτε καν να βλέπετε πίνακες ζωγραφικής.
Δεν νομίζω ότι είστε στην θέση να κρίνετε τα anime γιατί πέρα απο την βία κτλ, που τα κάνουν ακατάληλα για ανηλίκους βέβαια, προβάλλον σημαντικά πράγματα όπως η αυτοθησία για κάποιον άλλο,την αγάπη, και άλλα πολλά. Καθώς και τα περισότερα παραδείγματα που δίνονται είναι λανθασμένα.
Δεν θέλω να στο χαλάσω αλλά οι σύγχρονες ελληνικές ταινίες στην πλειονότητά τους διαφημίζουν τους γκει εκτενώς ενώ τα anime τουλάχιστον πρέπει να τα δεις κάπου στο Internet και άμα σου αρέσει να παρακολουθήσεις και τα υπόλοιπα επεισόδια.Α και κάτι άλλο.Ότι και να βλέπεις είτε είναι anime είτε ταινία του Αλμοδοβαρ μπορεί να σου διαφημίζει διαφορα αλλά είναι στο χέρι σου αν θα τα ενστερνιστείς η όχι.Είναι θέμα χαρακτήρα αν με πιανεις.Π.χ εγώ παρακολουθώ χρόνια Oνe Piece.Εκτός του ότι οι αναφορές σε γκει είναι ελάχιστες δεν με επηρρέασαν καθόλου,ίσα ίσα ανέκαθεν τους σιχαινόμουνα και το One Piece δεν μου άλλαξε άποψη.
Αααααχ....όσο η θρησκεία μας είναι τόσο κοντόφθαλμη τόσο λιγότερο πιστοί θα υπάρχουν. Το κακό είναι όμως ότι όσο η θρησκεία πιέζει, τόσο περισσότερο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι από αντίδραση και μόνο σε αυτά που ακούν και βλέπουν αποκαλούν τους εαυτούς τους άθεους. Αντί να πάμε να βγάλουμε το ξίγκι από τη μύγα και να βγάλουμε κακό οτιδήποτε νέο, καλύτερα να κοιτάξουμε και λίγο πέρα από τη μύτη μας. Τα anime δεν είναι ούτε σατανικά ούτε κρύβουν κρυφά μηνύματα. Η θρησκεία και αυτοί που τη χρησιμοποιούν προς ώφελός κάνουν πολύ περισσότερο κακό από τα anime, πίστεψέ με..
αγαπητε skywatcher αν ειναι δυνατον να πιστευεις οτι διαβαζεις απο εδω και απο εκει στο διαδυκτιο ... τετοιες σελιδες οπως αυτη που προερχεται το αρθρο θα σε γεμισουν δυσηδαιμονιες και θα σε κανουν να τα σκευτεσαι ολα οπως θελουν αυτοι ... καταρχας τα anime δεν σημαινει οτι ειναι μονο για να τα βλεπουν τα παιδια επειδη εχουνε μορφη animation τα anime απευθυνονται σε ολες τις ηλικιες ... οπως δηλαδη θα εβλεπε ενας μεγαλος ενα θριλερ ετσι θα μπορουσε να δει deathnote ... ακομα αν ανοιξεις την τηλεοραση σου ενα μεσημερη θα δεις ολη την βλακεια του κοσμου μαζεμενει σε ενα κουτι ειναι καλυτερο δηλαδη να βλεπουμε την καθε βλακεια που πλασαρουν στην τιβι ? ασε που τα ανιμε ειναι τροπος ζωης για καποιους τα ανιμε οπως το naruto εχουν κανει παιδια να συνειχουν με θαρρος την ζωη τους και να ακολουθησουν το ονειρο τους ακομα οποιοσ κατακρινει ενα ανιμε απο ενα ομοφυλοφιλο χαρακτηρα δεν πρεπει σιγουρα να λεγεται χτιστιανος ... αν ειναι δυνατον να ανταποκρινομαστε σε τετοιους ανθρωπους με τετια συμπεριφορα αυτα ηθελα να σου πω ... ακομα οσα ανιμε βλεπεις σε αυτην την σελιδα εκτος απο το sailor moon και το elfenlied σου προτεινω να τα δεις και πιστευω πως θα τα βρεις πραγματικα ενδιαφεροντα ειδικα το deathnote ποθ ειναι το καλυτερο αστυνομικο θριλε που εχω δει ποτε μου
ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΑΝΕ ΤΑ ΑΝΙΜΕ ΕΝΩ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ Ε ? ΓΕΛΟΙΟΙ. ΤΑ ΑΝΙΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΤΑ CARTOON. ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥΝ ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΙΜΕ. ΤΑ ΑΝΙΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΓΙΑ 15+ ΗΛΙΚΙΕΣ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΟΠΟΙΟ ΑΝΙΜΕ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ. ΑΝΙΜΕ RULES ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΙΜΕ HATERS YOU SUCK. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΤΩΡΑ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.....ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΣΑΝ ΝΕΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΑ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.....ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΝΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ...ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΥΠΟΨΗΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΩ ΕΝ ΜΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΕΑΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΩ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 16 ΧΡΟΝΩΝ .ΤΩΡΑ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ....ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΑΝΕ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΛΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΩΣΤΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ...ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ....ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΛΙΤΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟ....ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ...ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΡΡΕΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΕΝΙΚΑ....ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΥΙΣΤΑΝΤΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΔΟΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΟ <3
Ο καθένας έχει τις απόψεις του σαφώς, αλλά η αμάθεια ή η ημιμάθεια μπορεί να σε μετατρέψει σε υπερβολικό και χαζό άνθρωπο. Πρώτα απ' όλα είδα το άρθρο σε μια άλλη σελίδα και δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα. Την τυφλή αναπαραγωγή ενός άρθρου που έχει ένα θέμα, όταν αυτός που το προωθεί δεν έχει ιδέα ή τουλάχιστον δεν έχει ασχοληθεί καν να μάθει. Γιατί απ' ο,τι παρακολούθησα ο κύριος στο πρώτο σχόλιο θα το αναπαράγει, χωρίς να ξέρει περί τίνος πρόκειται, απλά επειδή το έγραψαν ένα μάτσο θρήσκοι. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τα λεγόμενά του. Σοβαρά τώρα; Και θέλετε να λέγεστε σκεπτόμενοι άνθρωποι; Ξεκαθαρίζω ότι έχω παρακολουθήσει και παρακολουθώ αρκετά anime, αυτό δεν έχει εκφυλίσει στο ελάχιστο το χαρακτήρα μου. Δε διαφωνών ότι δεν είναι για παιδιά, αλλά οι έφηβοι μια χαρά μπορούν να τα παρακολουθήσουν, έτσι κι αλλιώς εμποτίζονται με πολλές σκηνές βίας της τηλεόρασης πολύ πριν γίνουν έφηβοι και μάλιστα με πολύ πιο βίαιες σκηνές. Παρατήρησα επίσης ότι ο συντάκτης του άρθρου είχε μια εμπειρία πάνω στο θέμα, ωστόσο μια μόνο άποψη δε δείχνει την αλήθεια, γιατί δεν μπορείς απλά να βασίζεσαι στη γνώμη των άλλων. Αν θες να έχεις άποψη, ψάξε και ασχολήσου. Εν τέλει SkyWatcher δεν έκανες καμία μελέτη πάνω στο θέμα και είναι λυπηρό γι' αυτούς που διαβάζουν το blog. Όσο για μένα βρέθηκα εδώ τυχαία, που σημαίνει ότι ποσώς με ενδιαφέρει, αλλά ας φροντίσουμε όλοι κάποια στιγμή να είμαστε κύριοι του εαυτού μας και όχι φερέφωνα των άλλων. Ζούμε στον 21ο αιώνα και το Internet είναι πολύ πιο επικίνδυνο από τα anime.
Νίκος
Πολύ ωραίο άρθρο!
Είμαι anime fan και συμφωνώ απόλυτα με αυτά που αναφέρονται στο άρθρο.
Συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να μπει το dragonball στην πρωινή ζώνη του Ant1. Αλλά τότε τα anime δεν ήταν τόσο maistream και ήταν φθηνές σειρές, οπότε τους σύμφερε να τα αγοράζουν και να τα βάζουν στην πρωινή ζώνη, για να τα παρακολουθούν τα μικρά παιδια,χωρίς να τους νοιάζει άμα το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για τέτοιες ηλικίες.
Όσοι ασχολούνται με anime/manga, ξέρουν ότι το dragonball και όλες οι σειρές που αναφέρονται στο άρθρο, είναι shonen σειρές, δηλαδή είναι σειρές που απευθύνονται σε ηλικίες από 15 και πάνω. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για τέτοιες ηλικίες, αφού δεν νομίζω ότι σου επηρεάζουν τον χαρακτηρά.
Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τα games, που είναι ένας χώρος πολύ πιο maistream και ενεργος απ'ότι τα anime. Παρ'όλο που υπάρχουν κανονισμοί σχετικά σε ποιες ηλικίες μπορέι να απευθύνεται ένα game, δεν τηρουνται ποτέ. Πόσα 10χρονα έχετε δει να βγαίνουν από τα videoclubs και να έχουν στο χέρι τους το San Andreas; Ένα παιχνίδι που περιέχει βία, σεξ, ναρκωτικά, βρισιές και ότι άλλο μπορέι να σκεφτεί ο νούς σας. Αυτό το παιχνίδι είναι αυστηρώς ακατάλληλο για ηλικιές κάτω των 18. Παρ'όλα αυτά έχει γίνει το αγαπημένο παιχνίδι των 10χρονών...
Μου προξενεί εντύπωση πως ένα άρθρο που ανέβηκε στον ΚΟ πριν από 3,5 χρόνια συνεχίζει να δέχεται πληθώρα σχολίων. Δύο συμβαίνουν. Ή φιγουράρει πρώτο στο Google στην λέξη ‘ιαπωνικά anime’ ή υπάρχει σε κάποιο φόρουμ φίλων των anime που συντηρούν την συζήτηση. Μου προξενεί επίσης εντύπωση το πάθος των σχολιαστών για το συγκεκριμένο θέμα όσο και το επιθετικό ύφος των περισσότερων. (Υπήρξαν και αρκετά υβριστικά και greeklish σχόλια τα οποία κόπηκαν). Μου προξενεί εντύπωση όσο και προβληματισμό πως ενώ έχουν ανέβει στον ΚΟ τόσα άρθρα με θέματα «που σηκώνουν» πολύ μεγαλύτερη ένταση δεν υπήρξε ανάλογος ντόρος. Είθε οι προφανώς νεαρής ηλικίας σχολιαστές να δείχνουν το ανάλογο πάθος και επιθετικότητα σε πιο «σοβαρά» θέματα που αφορούν την επιβίωσή τους και την επιβίωση του λαού μας κάτω από την μέγγενη της Νέας Τάξης. Διευκρινίζω για μια ακόμη φορά - όπως γράφει και η προμετωπίδα - ότι ο ΚΟ μεταφράζει και αναδημοσιεύει άρθρα άλλων ιστοσελίδων και ιστολογίων (όπως το συγκεκριμένο άρθρο) με τα οποία δεν ταυτίζεται απαραίτητα μαζί τους. Θεωρώ το συγκεκριμένο άρθρο αρκετά ενδιαφέρον, συγκροτημένο, αναλυτικό και καθόλου προχειρογραμμένο. Έχει γραφτεί δε από άνθρωπο ο οποίος όπως ο ίδιος ομολογεί, υπήρξε φαν του είδους. Ουδεμία αναφορά γίνεται στο άρθρο για «σατανικά» anime, αλλά κάποιοι αρέσκονται να εκτοξεύουν την κατηγορία του «θρησκόληπτου», «δεισιδαίμονα», «χαζού» κλπ για να φανούν εκείνοι «ανοιχτόμυαλοι». Το ότι υπάρχει βία, διαστροφή και αποκρυφισμός σε τηλεόραση, κινηματογράφο, μουσική βιομηχανία, διαδίκτυο και βιντεοπαιχνίδια δεν αποτελεί σοβαρό αντίλογο. Και για αυτά φυσικά, έχει γράψει ο ΚΟ. Το αν κάποιοι όμως τελικά, «την βρίσκουν» με την βία, την διαστροφή και τον αποκρυφισμό αυτό είναι άλλο θέμα.
ΥΓ.
Άρθρο της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ : Tα ιαπωνικά anime οδηγούν σε αυτοκτονία; όλο το άρθρο εδώ
Για την επίδραση των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων στην παιδική ψυχολογία αφηγείται η κορυφαία ειδικός στην παιδική και εφηβική ψυχολογία Όλγκα Μαχόφσκαγια: «Αυτά καθ’ αυτά τα anime δεν μπορούν να αποτελέσουν αιτία των εφηβικών αυτοκτονιών. Όμως αυτή η οπτική τέχνη, με την οποία είναι παθιασμένοι πολλοί έφηβοι, οξύνει όλα τα συναισθήματα. Και ο θάνατος, η ηρωοποίηση του θανάτου, η οποία είναι πιο χαρακτηριστική για την ιαπωνική κουλτούρα, συχνά παρουσιάζεται ως μέτρο της πραγματικής φιλίας, της αφοσίωσης. Το αυτοκτονικό άλμα από ύψος, πιασμένοι χέρι – χέρι, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για τα κοριτσάκια. Και οι ηρωικές περιπλανήσεις των κοριτσιών, τα θέματα για την αχώριστη φιλία μεταξύ κοριτσιών είναι όλα τους θέματα των anime. Ta παιδιά μας παθιάζονται με τα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια ήδη από τα έξι τους. Πρόκειται για ολόκληρη υπο-κουλτούρα, στην οποία με ποικιλία θεμάτων και στιλ ο θάνατος αισθητικοποιείται. ….. Επίσης τα anime σβήνουν τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και εικονικής κουλτούρας. Κάποτε μάλιστα η εικονική κουλτούρα, χάρη στις γραφιστικές επιλογές μοιάζει πιο φωτεινή και πλήρης, από ό,τι η πραγματική ζωή. Η παιδική αυτοκτονία έχει αυτήν την ιδιομορφία: τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν ότι εκεί είναι το τέλος και μετά από αυτό πλέον δεν θα υπάρξει τίποτε, δεν κατανοούν το ανεπίστρεπτο του θανάτου. Στη συνείδησή τους πρόκειται για μια πραγματική μετάβαση σε κάποιον άλλο κόσμο.
εκτος απο το οτι το αθρο είναι σε πολα σημεία λανθασμένο υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ανιμε και καρτούν τα καρτούν ειναι για παιδιά ανιμε ειναι για ολες τις ηλικίες.Υπαρχουν ανιμε για παιδια αλλα κ για ενηλικους το death note,elfenlied και αλλα που ειχε πιο πανω ειναι απο αυτα σκεψου μια βια ταινια με σεξουαλικό περιεχομενο εσυ μπορει να την έβλεπες αλλα το παιδι σου δεν θα το άφηνες ετσι ειναι κ μερικα ανιμε αλλα υπαρχουν κ ανιμε για παιδια.Αλο ανιμε αλο καρτουν -_-
Δημοσίευση σχολίου