Ένοχος κρίθηκε ο Γάλλος δημοσιογράφος Éric Zemmour για «υποκίνηση φυλετικού μίσους», αφότου είπε σε τηλεοπτικό chatshow ότι οι έμποροι ναρκωτικών είναι κυρίως «μαύροι και Άραβες».
Η δίκη του Παρισιού πυροδότησε μια έντονη συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου και την έκταση του προβλήματος του ρατσισμού της Γαλλίας, που δηλητηριάζει το ρεπουμπλικανικό ιδανικό ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ανεξάρτητα από το χρώμα.
Ο ίδιος ο Ζεμούρ, γνωστός σχολιαστής των μέσων ενημέρωσης και αρθρογράφος για την εφημερίδα Le Figaro, υπερηφανεύεται για την ειλικρινή περιφρόνησή του για την ‘πολιτική ορθότητα’.
Σε ένα chatshow που εμφανίστηκε πέρυσι, όταν η συζήτηση στράφηκε στο ζήτημα της υπερβολικής χρήσης που κάνουν οι Γάλλοι αστυνομικοί να σταματάνε άτομα που προέρχονται από μειονότητες και να αναζητάνε εξουσίες εναντίον τους, είπε: "Μα γιατί τους σταματάνε 17 φορές; Γιατί ; Επειδή οι περισσότεροι έμποροι ναρκωτικών είναι μαύροι και Άραβες. Αυτό είναι ένα γεγονός.."
Δείτε το βίντεο:
Σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο, όπου όλοι είναι θεωρητικά «ίσοι» κάτω από μια κατάσταση που δεν βλέπει τη φυλή ή τη θρησκεία, είναι ‘παράνομο’ να μετρήσει κάποιος τι στατιστικά υπάρχουν για εθνοτικές ή φυλετικές μειονότητες. Έτσι, δεν υπάρχουν στοιχεία για την εθνική ταυτότητα των εγκληματιών.
Στον Ζεμούρ επεβλήθη και πρόστιμο για σχόλια που έκανε σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι ότι οι εργοδότες «έχουν το δικαίωμα» να μην προτιμήσουν μαύρους ή Άραβες υποψηφίους. Οι διακρίσεις στον χώρο της εργασίας σχετικά με την φυλή και την εθνικότητα πιστεύεται ότι είναι ευρέως διαδεδομένη στη Γαλλία.
Ο Ζεμούρ, του οποίου οι γονείς ήταν Εβραίοι Βέρβεροι που μετανάστευσαν από την Αλγερία το 1950, είπε στο δικαστήριο ότι δεν είναι ένας «προβοκάτορας», αλλά ένας πιστός παρατηρητής της πραγματικότητας που αρνείται την πολιτική ορθότητα. Ο Ζεμούρ υποστηρίχτηκε από αρκετούς κεντροδεξιούς πολιτικούς και κάποιους αριστερούς.
Ο εισαγγελέας τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί το «παλαιό στερεότυπο που συνδέει τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα».
Η υπόθεση Ζεμούρ αντικατοπτρίζεται την ολοένα και πιο δύσκολη συζήτηση για τη μετανάστευση στη Γαλλία, καθώς ο Νικολά Σαρκοζί προσπαθεί να κερδίσει τις ακροδεξιές ψήφους πριν την δύσκολη μάχη για την επανεκλογή του τον επόμενο χρόνο.
Το Εθνικό Μέτωπο, υπό την ηγεσία του νέου, ενός νέου, γυναικείου προσώπου, της Marine Le Pen, γνωρίζει την μεγαλύτερη από ποτέ εκτίμηση στις δημοσκοπήσεις, καθώς αξιοποιεί την δυσπιστία που υπάρχει για το Ισλάμ από πολλούς στην Γαλλία που κρίνουν έντονα τις δημόσιες προσευχές στους δρόμους από τους μουσουλμάνους και τα εστιατόρια που προσφέρουν μόνο φαγητό halal.
Μετά από αυτό που επικρίθηκε ως μια καταστροφική εθνική συζήτηση με θέμα «μετανάστευση και εθνική ταυτότητα», ο Σαρκοζί επιδιώκει τώρα να διεμβολίσει την άκρα δεξιά, με τη δρομολόγηση μιας εθνικής διαβούλευσης σχετικά με το ρόλο του Ισλάμ στο γαλλικό κοσμικό κράτος.
Η συζήτηση, που θα οδηγηθεί από το κυβερνών κόμμα UMP, θα αρχίσει τον Απρίλιο και θα επιδιώξει να επιβάλει κανόνες σχετικά με το πώς το Ισλάμ θα πρέπει να εργαστεί στη Γαλλία, η οποία έχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη δυτική Ευρώπη. Ο Σαρκοζί είπε στα μέλη του κόμματός του ότι έχει μεγάλη σημασία, επειδή «οι ρατσιστές χθες είναι οι λαϊκιστές του σήμερα».
Είπε: «Δεν θέλω προσευχές στους δρόμους, ή εκκλήσεις για προσευχή». Είπε ότι η απόφαση για την απαγόρευση του niqab σε δημόσιους χώρους από τον Απρίλιο ήταν καλή και τώρα «πρέπει να συμφωνήσουμε επί της αρχής σχετικά με τη θέση της θρησκείας».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου