Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Γαλλία: Η Μαρίν Λεπέν πρώτη στις προτιμήσεις της εργατικής τάξης στο βορρά


Από: The Economist

Το 1981, όταν ο Λοράν Μπρις ήταν εννιά ετών και οι Γάλλοι εξέλεξαν αριστερό πρόεδρο, η οικογένεια έκανε πάρτι κι όλη η γειτονιά γιόρταζε. Η μικρή αυτή πόλη με το μεταλλευτικό παρελθόν είχε άλλωστε μια αριστερή παράδοση. Ο παππούς του Λοράν ήταν μεταλλωρύχος, ο πατέρας του εργάτης στα μεταλλεία.

Σήμερα, ο Μπρις είναι νομαρχιακός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου.

«Λένε ότι είμαστε ένα φασιστικό κόμμα, αλλά είμαστε πολύ νέοι για να γνωρίζουμε τέτοια πράγματα», τονίζει. «Είμαστε απλώς πατριώτες».

Το Εθνικό Μέτωπο έχει πολύ υψηλές επιδόσεις στη βόρεια Γαλλία.

Το Ενέν-Μπομόν, νοτίως της Λίλλης, έχει πληγεί από την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και το κλείσιμο εργοστασίων.

Οι μεταλλευτικές εργασίες έχουν τελειώσει προ πολλού. Η ανεργία φτάνει το 15,5%, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στη χώρα. Στο παρελθόν, από τη δυσαρέσκεια στην περιοχή επωφελούνταν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τώρα, στη θέση αυτή βρίσκεται το Εθνικό Μέτωπο.

Στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, το Εθνικό Μέτωπο πέρασε στον δεύτερο γύρο στα 21 από τα 38 καντόνια του Πα-ντε-Καλέ. Ο υποψήφιός του στο Ενέν-Μπομόν Steeve Briois έλαβε 52%.

Το Μέτωπο έχει σήμερα οκτώ περιφερειακούς συμβούλους. Το κυβερνών κόμμα είναι εδώ σχεδόν αόρατο.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η Μαρίν Λεπέν επέλεξε το Ενέν-Μπομόν ως την πολιτική της βάση. Εκεί εξελέγη άλλωστε ως δημοτική σύμβουλος το 2008.

Και οι αναλυτές θεωρούν ότι το κόμμα της θα τα πάει καλά στην περιοχή στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι έρχονται να πυκνώσουν τις τάξεις μας», λέει ο Μπρις.

«Οι άνθρωποι ηλικίας 60 ως 70 ετών ψήφιζαν κομμουνιστές. Οι ηλικίας 40 ως 50 ετών ψήφιζαν σοσιαλιστές. Τα παιδιά τους ψηφίζουν Εθνικό Μέτωπο».

Η τοπική επιτυχία του Μετώπου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της Μαρίν Λεπέν να το κάνει πιο παρουσιάσιμο, χωρίς τους ναζιστικούς δεσμούς που είχε ο ιδρυτής και πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος είχε στήσει τη βάση του στη νότια Γαλλία.

Η κόρη Λεπέν έχει διευρύνει τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, που δεν περιορίζονται πλέον μόνο στη μετανάστευση αλλά επεκτείνονται στις θέσεις εργασίας, το ευρώ και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται τους φόβους για το ισλάμ. Έχει πολλαπλασιάσει όμως τις αναφορές της και στο ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να σταματήσει να πληρώνει χρήματα στην Ελλάδα.

Το άλλο αγαπημένο της θέμα είναι η πολιτική ελίτ.

Στη Λίλλη, για παράδειγμα, χλεύασε την προσπάθεια του Σαρκοζί να επανεφεύρει τον εαυτό του. «Με ένα μαγικό ραβδί», είπε, «ο υποψήφιος των ισχυρών μετατράπηκε σε υποψήφιο του λαού».

Τα μηνύματα αυτά έχουν ιδιαίτερα καλή αποδοχή στο Ενέν-Μπομόν.

Ένας πρώην δήμαρχος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Ζεράρ Νταλονζβίλ, μπήκε φυλακή το 2009 περιμένοντας τη δίκη του για διαφθορά.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο του όπου ισχυρίζεται ότι η κομματική διαφθορά στο Πα-ντε-Καλέ ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί της Λεπέν, που κατήγγειλε το «μαφιόζικο σύστημα».

Σε εθνική κλίμακα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης προτιμούν τη Μαρίν Λεπέν από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο.

Παρόλο που τα ποσοστά της έχουν πέσει λίγο, έφτασε πρόσφατα μέχρι το 20%, τέσσερις μόλις μονάδες κάτω από τον Σαρκοζί.

Δεν θεωρείται πολύ πιθανό να μιμηθεί την επιτυχία του πατέρα της, ο οποίος το 2002 είχε περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί και να αποκλειστεί.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, η δύναμή της διαμορφώνει την εκστρατεία και αναγκάζει τον Σαρκοζί να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για την ασφάλεια και τη μετανάστευση.

Στο Ενέν-Μπομόν, ο Μπρις ετοιμάζει αυτόν τον καιρό προκηρύξεις για να τις μοιράσει στο γειτονικό εργοστάσιο της Ρενό. Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους - λέει - καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο χαμηλού κόστους στο Μαρόκο.

«Ο Σαρκοζί απογοήτευσε τους Γάλλους», λέει η Πολίν Γκιμπέρ, μια φοιτήτρια Ιστορίας. «Υποσχέθηκε να αλλάξει τα πράγματα για μας.

Αλλά ο μόνος που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού είναι η Μαρίν Λεπέν».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: