Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι Σουηδοί Δημοκράτες αυξάνουν τα ποσοστά τους και γίνονται το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στην Σουηδία


Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση στη Σουηδία, οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι σήμερα το τέταρτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα με ποσοστό 6,6%.  
Το εθνικιστικό κόμμα που στα σουηδικά λέγεται ‘Sverige Demokraterna’ (SD), υπερασπίζεται την παράδοση και τον χαρακτήρα του σουηδικού πολιτισμού, υποστηρίζει μία εθνική κοινωνία και εναντιώνεται στην παγκοσμιοποίηση και στην λαθρομετανάστευση, καθώς και στην αυξανόμενη ισλαμοποίηση της χώρας.

Η αύξηση του κόμματος φαίνεται να έρχεται σε βάρος των 'μετριοπαθών' κομμάτων. Το κόμμα έχει δει μια αύξηση 1,9% από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές.

Ο ηγέτης του κόμματος Jimmie Akesson (γεννημένος το 1979) συμμετείχε πρόσφατα σε ένα τηλεοπτικό debate και η θετική παρουσία του έφερε αυξανόμενα ποσοστά στο κόμμα.
 
Στις εκλογές του 2010, οι Σουηδοί Δημοκράτες ήρθαν στην θέση με 5,7% και κέρδισαν έδρες στο σουηδικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά. Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων κόμματος Σουηδίας ήταν από περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τη αυξανόμενη παρουσία τριτοκοσμικών μεταναστών.

Στη Σουηδία σημειώνεται μια μικρή κίνηση προς τα δεξιά, την στιγμή που η άκρα αριστερά, το Σοσιαλιστικό κόμμα και τα Κομμουνιστικά / Πράσινα κόμματα κέρδισαν το 50,66% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το 53,62 του 2006.
 
Το σύνθημα του κόμματος είναι "Κρατήστε την Σουηδία Σουηδική" (Bevara Sverige Svenskt) και κύριο θέμα είναι να σταματήσει η μετανάστευση από χώρες του τρίτου κόσμου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, στην ίδια δημοσκόπηση, λαμβάνουν στήριξη από το 36,7 τοις εκατό των ψηφοφόρων, ποσοστό ουσιαστικά αμετάβλητο από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ οι Μετριοπαθείς έπεσαν κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 27,7%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν άλλες 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, και είναι για άλλη μια φορά κάτω από το όριο του 4 τοις εκατό που απαιτείται για να διατηρηθεί η εκπροσώπησή τους στη Βουλή (Riksdag). Από τις εκλογές του το 2010, το κόμμα έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων του.

Το 2010 οι Σουηδοί Δημοκράτες με το 5,7% είχαν αιφνιδιάσει τους πάντες που δεν περίμεναν τέτοιο αποτέλεσμα και είχαν «ανησυχήσει» πολλούς που έγραφαν άρθρα για την «ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη» κλπ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των είκοσι βουλευτών του βρίσκεται στην ηλικία των τριάντα.

Προεκλογικά έγιναν διάφορες αθλιότητες και επιθέσεις κατά μελών των Σουηδών Δημοκρατών, από «αντιφασίστες», όπως το ότι στο σπίτι νεαρής υποψήφιας κάποιοι ζωγράφισαν μία σβάστικα, ενώ ένας άλλος νεαρός υποψήφιος, ο 24χρονος David von Arnold βασανίστηκε μέσα στο σπίτι του από άτομα που μιλούσαν αραβικά και οι οποίοι του χάραξαν μία σβάστικα στο μέτωπο. Αυτά από τους «υπερασπιστές της δημοκρατίας».

Το τηλεοπτικό σποτ του κόμματος απαγορεύτηκε από την τηλεόραση γιατί θεωρήθηκε ‘ισλαμοφοβικό’. Δείχνει μια Σουηδή γιαγιά να πηγαίνει με δυσκολία να πάρει την σύνταξή της, όταν την προλαβαίνουν φουριόζες μουσουλμάνες με μπούρκες που πάνε να πάρουν τα επιδόματα του κράτους.


Στον απόηχο της εκλογικής νίκης των Σουηδών Δημοκρατών, η σουηδική κυβέρνηση είχε εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του ‘ρατσισμού’, διορίζοντας ειδική επιτροπή για την έρευνα της ‘ξενοφοβίας’, ενώ ξεκίνησε επιχείρηση προπαγάνδας στα σχολεία για την καταπολέμηση της "μισσαλοδοξίας".

Οι Σουηδοί Δημοκράτες ιδρύθηκαν το 1988, μετά την διάλυση του Κόμματος της Σουηδίας, το οποίο με τη σειρά του είχε ιδρυθεί το 1986 από τη συγχώνευση της εθνικιστικής οργάνωσης Bevara Sverige Svenskt (BSS) και του αντιμεταναστευτικού Κόμματος της Προόδου. Ένας από τους πρώτους πρόεδρους του κόμματος, ο Anders Klarström, συμμετείχε ενεργά στο παρελθόν στο ναζιστικό Nordiska rikspartiet (Σκανδιναβικό Κόμμα του Ράιχ).
Το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών χαρακτηρίστηκε «ακροδεξιό», «αντιδημοκρατικό», «ρατσιστικό» και με «νεοναζιστικό» παρελθόν, ενώ ο Akesson κατηγορήθηκε ότι όταν ήταν νεότερος (έφηβος;) ήταν skinhead.
 Το 1999 το κόμμα αποκήρυξε το ναζισμό, αν και είναι γενικά αποδεκτό, ότι δεν υπήρξε ποτέ «ναζιστικό κόμμα». 

 
Πριν τις εκλογές είχαν γίνει συγκεντρώσεις αριστερών για να μην μπει στη Βουλή το ‘ξενοφοβικό κόμμα’ των Σουηδών Δημοκρατών.

Για τους ίδιους τους Σουηδούς Δημοκράτες η επίσημη ιδεολογική ετικέτα είναι "δημοκρατικό, εθνικιστικό" κόμμα.

Αλλά, ο Akesson θεώρησε ότι ο «εθνικισμός» δεν είχε μια απάντηση για όλα τα ζητήματα και για αυτό χρειάστηκε το 2011, να προστεθεί ο «κοινωνικός συντηρητισμός».

Η νέα ιδεολογική ετικέτα εγκρίθηκε στο συνέδριο του κόμματος στο Γκέτεμποργκ της δυτικής Σουηδίας, στις 25 Νοεμβρίου 2011.

Κοινωνικός συντηρητισμός σημαίνει, σύμφωνα με τους Σουηδούς Δημοκράτες, προστασία των καλά δομημένων κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα είναι η οικογένεια και το έθνος, ο νόμος και η τάξη, και η πρόοδος. Αλλά αφορά επίσης και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Πολλοί στο κόμμα ανησυχούν μήπως έτσι, υποβιβάζεται ο εθνικισμός.

«Έχουμε εξελιχθεί ως προς την προσέγγισή μας στον εθνικισμό, όσον αφορά το τι εννοούμε με τον όρο Σουηδικότητα και για το ποιος είναι Σουηδός. Δεν αφορά το χρώμα του δέρματος, αλλά τις αξίες», λέει.

Σουηδός είναι, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτός που μιλά άπταιστα Σουηδικά, ζει σύμφωνα με τη σουηδική κουλτούρα και αισθάνεται μεγαλύτερη πίστη στη Σουηδία από οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Δύο από τα ηγετικά στελέχη, είναι τα αδέλφια Kent και Ted Ekeroth, (ο Ted είναι δεξιά στην φωτογραφία). Οι Ekeroths είναι από Σουηδό πατέρα και Εβραία μητέρα.
Το κόμμα δηλώνει ότι έχει φιλο-ισραηλινές θέσεις και υποστηρίζει το Ισραήλ, όπως κάνει, αρκετά πιο ένθερμα βέβαια, το κόμμα του Wilders στην Ολλανδία. Παρ’όλα αυτά δέχεται την δυσπιστία και τις επιθέσεις των εβραϊκών οργανώσεων και των μέσων ενημέρωσης που θεωρούν ότι έχει ριζοσπαστική ‘ρατσιστική’ και ‘ξενοφοβική’ ατζέντα, η οποία κάποια στιγμή θα γίνει και ‘αντισημιτική’. Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των Εβραίων στην Δύση (Ευρώπη και ΗΠΑ), υποστηρίζει αριστερά, φιλο-πολυπολιτισμικά κόμματα.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες εξακολουθούν να θέλουν να μειώσουν αισθητά τη μετανάστευση, και ασκούν κριτική στην πολυπολιτισμική κοινωνία. Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του κόμματος, το καλύτερο για την κοινωνία είναι να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες που έχουν μια σουηδική ταυτότητα.

 Μια άλλη αντίρρηση από το εσωτερικό του κόμματος είναι ότι ο νέος ιδεολογικός προσδιορισμός θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το κόμμα ως "ακροδεξιό". Αλλά ο Akesson πιστεύει ότι ο «κοινωνικός συντηρητισμός» θέτει σαφώς το κόμμα στη μέση.

Ως παράδειγμα αριστερής πολιτικής θέσης, ο ίδιος επισημαίνει ότι εξετάζουν ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής πολιτικής που ζητά λιγότερα ιδιωτικά σχολεία.

 
Τον Σεπτέμβριο του 2011, οι Σουηδοί Δημοκράτες αντέδρασαν για τη συμμετοχή ενός ραβίνου και ενός ιμάμη στην λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης, που αποτελεί την παραδοσιακή αρχή του εθίμου της μεγαλοπρεπούς τελετής πριν από την έναρξη του Riksdag, του Σουηδικού κοινοβουλίου.

Ο Akesson αντέδρασε στην πολυθρησκευτική σύνθεση της λειτουργίας λέγοντας «Είναι ο Χριστιανισμός και οι αξίες του που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία η κοινωνία μας βαζίζεται, αν και φαίνεται ότι για πολλούς αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχτούν».

Στην ίδια οικουμενιστική λειτουργία, οι Σουηδοί Δημοκράτες αποχώρησαν από την εκκλησία όταν η λεσβία Επίσκοπος Eva Brunne Arguedas άρχισε να κάνει από τον άμβωνα κήρυγμα «κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού». 

- Δείτε σχετικά το ντοκυμαντέρ "Racist Sweden"

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή οι "Σουηδοί Δημοκράτες" δέχονται ως «Σουηδό» και έναν μαύρο; Κόκκινε Ουρανέ δεν μας τα λένε καλά οι "Σουηδοί Δημοκράτες"... Χρυσή Αυγή για να ξεβρωμίσει ΚΑΙ η Σουηδία ΚΑΙ η υπόλοιπη Ευρώπη...

Ανώνυμος είπε...

Επειδη τυχαινει να μενω πολλα χρονια στην Σουηδια μπορω να σου απαντησω φιλε μου που κανεις σχολιο για την ΧΑ οτι στην κουλτουρα τους οι Σουηδοι ειναι πολλοι πιο ευγενικοι απο οτι οι Ελληνες σαν λαος κ' φυσικο το υπερτατο αγαθο της ζωης το εχουν πολυ πιο ψηλα. Εμαθα τη γλωσσα τη σουηδικη , νιωθω πολυ ανετα στη Σουηδια γιατι δεν με προσβαλλουν κ με αποδεχονται για αυτο που ειμαι (χωρις να με σταματανε οι μπατσοι για εξακριβωση επειδη εχω μακρια μαλλια). Οταν ακουτε για συντιριτικους / εθνικιστες κτλ μην παει αμεσως το μυαλο σας σε ΝΔ κ' ΧΑ