Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Independent: Ο στρατός «μαγείρεψε» το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αίγυπτο

Το κρυφό παζάρι ανάμεσα στην χούντα και την Μουσουλμανική Αδελφότητα συνεχίζεται
 
Για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που «μαγειρεύτηκε» με στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα των εκατοντάδων χιλιάδων Αιγυπτίων διαδηλωτών που συνέρευσαν στη πλατεία Ταχρίρ, κάνει λόγο ο βρετανικός Independent δια στόματος του απεσταλμένου του στο Κάιρο, Ρομπερτ Φισκ.

«Υπάρχει μια πονηρή αλεπού στην πλατεία Ταχριρ κι αυτή η αλεπού, τα βλέπει και τα παρακολουθεί όλα»,
σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Φισκ:«Αυτή η αλεπού [σ.σ: εννοεί έναν εκ των έσω πληροφοριοδότη] μου ειπε πως το 50.7% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ του Αχμεντ Σαφίκ, του τελευταίου πρωθυπουργού του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Αντίστοιχα, ο υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, έλαβε το 49.3% των ψήφων, αλλά έγινε πρωθυπουργός με τις ευλογίες του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), το οποίο φοβήθηκε πως αν εκλεγόταν ο Σαφίκ, στη πλατεία Ταχρίρ θα ακολουθούσαν βίαιες ταραχές και συγκρούσεις».

Ο έγκριτος ανταποκριτής και αραβολόγος ισχυρίζεται πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος, τον οποίο «φωτογραφίζει» ως έμπειρο στρατιωτικό, του εξιστόρησε όλο το χρονικό της (όπως φάνηκε ειλημμένης) απόφασης: «τέσσερις μέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μόρσι συνάντησε τέσσερα μέλη του ΑΣΕΔ και συμφώνησε μαζί τους να αναλάβει την προεδρία, με τον όρο να ορκιστεί ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου κι όχι μπροστά σε μια άρτι διαλυμένη Βουλή -όπως κι έγινε, το περασμένο Σάββατο», επισημαίνοντας πως ο νέος πρόεδρος «συμφώνησε επίσης στη διεξαγωγή νέων εκλογών σε διάστημα ενός έτους», κάτι που ο βρετανός ρεπόρτερ θεωρεί, ωστόσο, απίθανο να συμβεί.

«Εδώ και μερικές ημέρες πάντως, όλα τα Αιγυπτιακά ΜΜΕ και εφημερίδες διαδίδουν κι από μια διαφορετική εκδοχή της φημολογούμενης αυτής συνάντησης ανάμεσα στον Μόρσι και τα μέλη του ΑΣΕΔ»,
υπογραμμίζει το άρθρο του Φισκ, καταλήγοντας πως η φημολογία αυτή ενδέχεται να σηκώσει ξανά «στο πόδι» ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος της χώρας, ειδικά αυτού που ψήφισε τον Σαφίκ.

Στην ουσία, αυτό που προκύπτει από το «πονηρο» δημοσίευμα του Φισκ είναι πως το κρυφό παζάρι ισχύος ανάμεσα στην χούντα και την Μουσουλμανική Αδελφότητα συνεχίζεται, με την πρωτη να διατηρεί την πραγματικη εξουσία, και την δεύτερη να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ό,τι έχει απομείνει απο την δυναμική της «Αραβικής Ανοιξης» γιά να αναρριχηθεί στην εξουσία, με πρότυπο τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους «μετριοπαθείς ισλαμιστές» του...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: