Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρώπης σε λίγες εβδομάδες


Ο Τόνι Μπλερ προορίζεται να γίνει ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρώπης σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sun.

Θα προταθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, εάν, όπως αναμένεται, η Ιρλανδία υποστηρίξει την «μισητή» Συνθήκη της Λισαββόνας, στο δημοψήφισμα της 3ης Οκτωβρίου.

(Η Ιρλανδία φήφισε τελικά "ΝΑΙ" το Σάββατο που μας πέρασε. Βλέπε παρακάτω*.

Επίσης και για την Συνθήκη της Λισσαβόνας διάβασε παρακάτω** ).

Μία ανώτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε: "Αν έχουμε ένα «ναι», θα προχωρήσουμε όλοι πολύ, πολύ γρήγορα. Ο Τόνι θα μπορούσε να ονομασθεί πρόεδρος από το τέλος του Οκτωβρίου."


Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ, θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν τον πρόεδρο της ΕΕ και όχι οι ψηφοφόροι.


Ο Πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα αναλάβει επίσημα την ισχυρή θέση του προέδρου έως ότου όλες οι χώρες της ΕΕ επικυρώσουν τη συνθήκη.

Ακόμη και αν η Ιρλανδία ψηφίσει "ναι", η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία εξακολουθούν να μην έχουν αποφασίσει. Όμως, η Σουηδία, η οποία κατέχει σήμερα την προεδρία της ΕΕ, θέλει να υπάρχει ένας πρόεδρος από το τέλος αυτού του μήνα - και ο κ. Μπλερ είναι το φαβορί.


Ερωτηθείς εάν ο κ. Μπλερ ήταν ο μοναδικός πραγματικός υποψήφιος, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ απάντησε: "Για την ώρα, πράγματι μόνο αυτός."


Ένας ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης πρόσθεσε: "Ποιος θα τολμήσει να πει όχι στον Τόνι Μπλερ;" και διέλυσε τις ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη του Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ.


Νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως, όταν ο αρχηγός των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, (φωτο) δήλωσε το κόμμα του θα επανεξετάσει το θέμα με δημοψήφισμα για τη Συνθήκη, εφόσον την εγκρίνουν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Αν δεν την εγκρίνουν όλες, έχουμε υποσχεθεί να διοργανώσουμε μια εθνική ψηφοφορία για το θέμα.

«Αν οι Γερμανοί την επικυρώσει, αν οι Πολωνοί την επικυρώσουν, αν οι Τσέχοι την επικυρώσουν, εάν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν «Ναι» στη Συνθήκη, τότε θα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες συνθήκες που θα έχουν δημιουργηθεί και τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε όταν έρθει εκείνος ο καιρός», δήλωσε ο Κάμερον.


-- ΒΛΕΠΕ: Παλαιότερο άρθρο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ σχετικά με τον επερχόμενο Πρόεδρο της Ευρώπης και ποια σχέση μπορεί να έχει με τις προφητείες περί "Αντιχρίστου" και "Αναβίωσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας". «Πρόεδρος της Ευρώπης;». Κάτι μου λέει αυτό…


* Οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι με ποσοστό 67% είπανε το «ναι» και επικύρωσαν τη Συνθήκη της Λισαβόνας το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου.

Αυτό ήταν το δεύτερο δημοψήφισμα, μετά το αρχικό «όχι» του 53% το 2008. Tο δημοψήφισμα βρήκε τη χώρα στη δραματικότερη στιγμή της οικονομικής κρίσης και με την κυβέρνησή της να απειλείται με κατάρρευση.

Για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας απαιτείται η έγκριση και των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. Συνεπώς η Συνθήκη θα τεθεί σε πλήρη ισχύ όταν θα δώσουν την έγκρισή τους οι Πολωνία και Τσεχία.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι αναμένεται να την υπογράψει άμεσα. Ωστόσο, προέδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάσλαβ Κλάους, (φωτο), ο οποίος αντιμετωπίζει τη Συνθήκη ως ένα βήμα προς τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους, στο οποίο τα εθνικά κράτη θα χάσουν πολλά στοιχεία της κυριαρχίας τους, δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Στην πρώτη του δήλωση για τις εκλογές στην Ιρλανδία, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι οι Ιρλανδοί «είπαν ένα ηχηρό ναι στην Ευρώπη» αλλά υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. «ελπίζει ότι θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες το συντομότερο δυνατό στην Πολωνία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας ώστε να ολοκληρωθεί το εγχείρημα».


Πλήρες άρθρο στην Express.gr

* * Στις 13 Δεκεμβρίου 2007 υπογράφηκε η Συνθήκη της Λισσαβόνας, με την οποία μεταρρυθμίζεται η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Συνθήκη για την Ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Οι μεταρρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες διότι η Ευρώπη των 27 δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες που θεσπίστηκαν για την Ευρώπη των 15.

Κάποιες από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα επιφέρει η Συνθήκη, αν τεθεί σε ισχύ, είναι, μεταξύ άλλων:

- η θέσπιση θέσης «μόνιμου» Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με θητεία 2,5 ετών και

- η θέσπιση θέσης Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, ο οποίος θα διεξάγει πολιτικό διάλογο με τρίτους εξ ονόματος της Ένωσης και θα εκφράζει τη θέση της Ένωσης στους διεθνείς οργανισμούς και τις διεθνείς διασκέψεις.


Διαβάστε το πλήρες άρθρο για την Συνθήκη στο altermedia. info


Δεν υπάρχουν σχόλια: