Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Οι δύο διορισμένοι πολιτικοί «πυγμαίοι»


Ο Nigel Farage, ο γνωστός βρετανός ευρωβουλευτής που τα έβαλε με τον ‘διορισμένο’ πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπουί, παραμένει ο "ανυπότακτος" της Ευρωβουλής.


Ο Farage είναι ο άνθρωπος που ‘δεν μασάει τα λόγια του’ και λέει πράγματα που μέσα στην Ευρωβουλή κανένας δεν τολμάει να πει.


Στο παρακάτω βίντεο σχολιάζει το διορισμό του Ρομπουί και της Λαίδης Άστον (οι οποίοι, υποτίθεται, λειτουργούν ως πρόεδρος ο πρώτος και Υπουργός Εξωτερικών η δεύτερη, της Ε.Ε.).


Ο Farage επιτίθεται στην Λαίδη Άστον: «Ποτέ δεν δούλεψε σε καμία εργασία και ποτέ δεν εκλέχτηκε σε τίποτα, οπότε είναι τέλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση! Κανείς δεν την ξέρει! Ανέβηκε αναξιοκρατικά. Είναι μέρος αυτής της μετά-δημοκρατικής εποχής.

Στηλιτεύει έντονα τον διορισμό του Ρομπούι και της Αστον, αποκαλώντας τους "πολιτικούς πυγμαίους" και επιμένει παθιασμένα ότι πρέπει να γίνει σε όλες τις χώρες (και δη στη Βρετανία που είναι η χώρα του) δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Λισαβώνας και επιμένει ότι για να περάσει πρέπει πρώτα να γίνει δημοψήφισμα.

Επίσης, στηλιτεύει την ΕΕ ως Γραφειοκρατία ΕΝΑΝΤΙΑ της Δημοκρατίας... απολαύστε τον.(Αυτό είναι και το οποίο στηλιτεύει με τόσο πάθος ο Farage. Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διοικείται από γραφειοκράτες και όχι από ανθρώπους, νόμιμα εκλεγμένους από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Τους ανθρώπους αυτούς που είναι πανίσχυροι, οι λαοί δεν έχουν την εξουσία να τους κατεβάσουν. Αυτό αποτελεί στην ουσία κατάλυση της δημοκρατίας).


Δείτε το βίντεο:



Περί της Λαίδης Άστον:


Μια λαίδη ανησυχεί (για) την Ευρώπη

«Δεν της περισσεύει ούτε ένα λεπτό για να ξεκουραστεί», λέει ο Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο, η εντύπωση πολλών διπλωματών στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η Λαίδη Άστον χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει την ουσία μιας ολόκληρης σειράς σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής -από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν και την Ρωσία, μέχρι την υποσαχάρια Αφρική.

Η νευρικότητα για τις ικανότητες της Λαίδης Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και οι διαμάχες για τη νέα διπλωματική υπηρεσία της Ε.Ε. σκιάζουν τις προσπάθειες της ένωσης να μεγιστοποιήσει το παγκόσμιο κύρος της υιοθετώντας μια κοινή εξωτερική πολιτική.


Ενώ η Λαίδη Άστον έχει γίνει στόχος επιθέσεων για τα ευρωπαϊκά κατεστημένα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και για τα ΜΜΕ, η βαθύτερη ανησυχία είναι η αντιπαλότητα μεταξύ των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στη φύση της διπλωματικής υπηρεσίας.

Η 53χρονη Λαίδη Άστον είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και πρώην Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου η οποία, παρά την σχεδόν απόλυτη έλλειψη εμπειρίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής αντικατέστησε, τον περασμένο Νοέμβριο, με απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών τον Ισπανό Χαβιέ Σολάνα στη θέση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Ο διορισμός της αποτελεί τμήμα μιας σειράς θεσμικών μεταρρυθμίσεων της ευρωπαϊκής συνθήκης της Λισαβόνας που αποσκοπεί να ενισχύσει την ικανότητα των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. να επεκτείνουν πιο αποτελεσματικά το κύρος τους, σε μια παγκόσμια τάξη, που διαμορφώνεται ολοένα περισσότερο από μεγάλες δυνάμεις, όπως είναι η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Η Λαίδη Άστον δέχτηκε σχεδόν αμέσως τα πυρά των επικριτών της: για τη μέτρια απόδοσή της στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή δεν ταξίδεψε στην Αϊτή για να κάνει αισθητή την παρουσία της Ε.Ε. μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου και επειδή απέφυγε να παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε στην Ισπανία.


Οι υποστηρικτές της λένε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα την είχαν τοποθετήσει σε αυτή τη θέση αν δεν αισθάνονταν βέβαιοι για τις ικανότητές της. Ορισμένες από τις επικρίσεις που δέχτηκε ήταν άδικες, υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι. Δεν ταξίδεψε στην Αϊτή τις πρώτες 5 εβδομάδες μετά το σεισμό επειδή, κατά τα λεγόμενά της, «δεν μου αρέσει ο τουρισμός που συνδέεται με τις καταστροφές». Ωστόσο, περιόδευσε την Αϊτή την προηγούμενη εβδομάδα για να συζητήσει το σχέδιο αποστολής βοήθειας για την ανασυγκρότηση του νησιού, ενόψει της επικείμενης διάσκεψης των δωρητριών χωρών, στη Νέα Υόρκη.

Στήριξη

«Τάσσομαι στο πλευρό της Κάθι Άστον σε αυτό», είπε ο Μάικλ Μάρτιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας αναφερόμενος στην υπόθεση της Αϊτής. «Νομίζω πώς μεγάλο μέρος της κριτικής που δέχεται είναι αβάσιμη. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παρομοίως, όταν αρκετοί υπουργοί Άμυνας την επέκριναν επειδή δεν παραβρέθηκε στην άτυπη σύνοδό τους, στη Μαγιόρκα, λησμόνησαν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ζήτησαν να ταξιδέψει στο Κίεβο για να παραστεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, του νέου προέδρου της Ουκρανίας. «Δεν της περισσεύει ούτε ένα λεπτό για να ξεκουραστεί», λέει ο Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, η εντύπωση πολλών διπλωματών στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι η Λαίδη Άστον χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει την ουσία μιας ολόκληρης σειράς σημαντικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής - από τη Μέση Ανατολή, το Ιράν και την Ρωσία, μέχρι την υποσαχάρια Αφρική. Δύο Ευρωπαίοι πρεσβευτές υποστηρίζουν πως η καλύτερη απόφαση που έλαβε έως τώρα η Λαίδη Άστον ήταν ο διορισμός του Πάουλ Σκάιτ Κριστόφερσεν, του κορυφαίου Δανού διπλωμάτη, ως ειδικού συμβούλου της στη νέα Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ο διορισμός θα βοηθήσει να αμβλυνθεί η καχυποψία Γάλλων και Γερμανών ότι η Λαίδη Άστον θα βασιστεί κυρίως στις υπηρεσίες Βρετανών αξιωματούχων για τις ανάγκες της νέας αυτής υπηρεσίας.Ένα πιο ακανθώδες πρόβλημα, ωστόσο, είναι η μάχη που δίνουν διάφορες χώρες-μέλη με την Κομισιόν, που ζητά να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη διπλωματική υπηρεσία. Οι εθνικές κυβερνήσεις επιθυμούν μια πιο αυτόνομη διπλωματική υπηρεσία που θα καθορίζει την εξωτερική πολιτική στρατηγική της Ευρώπης.



Η ηλεκτρονική έκδοση της σοβαρής εβδομαδιαίας εφημερίδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών διανοουμένων «Ντι Τσάιτ» είχε μία σκληρή, με ασυνήθιστα επιθετική γλώσσα, ανάλυση για τον Βέλγο πρωθυπουργό Χέρμαν βαν Ρομπέι, τρεις - τέσσερις ώρες πριν ανακοινωθεί η επιλογή του ως πρώτου «προέδρου της ΕΕ» από τους 27 ηγέτες των χωρών - μελών της.

«Ζητείται πολιτικός νάνος» ήταν ο ανελέητος τίτλος και ανάλογη η συνέχεια για τον Βέλγο πολιτικό: «Μέσα στην ασημαντότητά του, στέκεται ως πρώτος μεταξύ ίσων στην ομάδα των πολιτικών νάνων... Χωρίς φιλοδοξίες, εχέμυθος, τρομαγμένος ενώπιον των Μεγάλων, φοβικός μπροστά στις κάμερες. Εν ολίγοις, ένα γκρίζο και αξιόπιστο ποντίκι, το οποίο δεν κλέβει από κανέναν τους προβολείς της δημοσιότητας»!

Ίδια και χειρότερη η επιλογή των «27» για τη θέση του «υπουργού Εξωτερικών» της Ε.Ε. Η Βρετανή λαίδη Κάθριν Αστον των Εργατικών δεν έχει την παραμικρή ιδέα από εξωτερική πολιτική! Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι είναι βέβαιο ότι θα κάνει ό,τι του λένε το Βερολίνο και το Παρίσι. Η Κάθριν Αστον θα κάνει ό,τι της υπαγορεύει το Φόρεϊν Οφις και φυσικά κανένας άλλος δεν θα τη λαμβάνει υπόψη του παρά μόνο αν θέλει να την αξιοποιήσει σε κάποιο θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: