Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση Βιέννης - Άγκυρας μαίνεται από χθες, μετά την πρωτοφανούς βιαιότητας λεκτική επίθεση του Τούρκου πρεσβευτή στην Βιέννη κατά της Αυστρίας και των πολιτών της.
Ο πρέσβης Καντρί Ετσβέντ Τετσάν (Kadri Ecved Tezcan) κατηγόρησε τις αυστριακές Αρχές για «γκετοποίηση» των Τούρκων, ενώ επιτέθηκε με δριμύτητα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έπρεπε να ανήκει στην ακροδεξιά.
Ο πρέσβης Καντρί Ετσβέντ Τετσάν αναφέρθηκε στους Αυστριακούς πολίτες και συλλογικά, λέγοντας πως αυτοί ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνο στις διακοπές τους. Mάλιστα κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη, όπως ΟΗΕ, ΟΠΕΚ και ΟΑΣΕ να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς, όπως σημειώνει, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο στις οποίες οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι.
Αναφερόμενος στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ο Τούρκος πρεσβευτής αναφέρει πως βρίσκεται σε λάθος κόμμα (υπονοώντας προφανώς πως θα έπρεπε να ανήκει σε κόμμα της Ακροδεξιάς), πως της λείπει μια φιλελεύθερη και ανοικτή συμπεριφορά και πως αυτή θα πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στη διαδικασία ενσωμάτωσης, καθώς όπως λέει από κάθε πρόβλημα που δίνεται στο υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει μια αστυνομική λύση.
Ανάλογα επιθετική είναι η τοποθέτηση του πρεσβευτή της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης των συμπατριωτών του στην Αυστρία. Ο Τετσάν καταγγέλλει τις αυστριακές Αρχές ως υπεύθυνες για τη δημιουργία «γκέτο» Τούρκων, ενώ κατηγορεί τις αυστριακές οικογένειες ότι, μη στέλνοντας τα παιδιά τους σε σχολεία με πλειοψηφία εθνικών μειονοτήτων, εξωθούν τους Τούρκους στην απομόνωση.
«Οι Τούρκοι είναι ευτυχισμένοι, δεν θέλουν τίποτε από εσάς, δεν θέλουν να τους μεταχειρίζεστε όπως ένα μικρόβιο» αναφέρει στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως οι Αυστριακοί ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνον κατά τις διακοπές τους.
Ο Τούρκος πρεσβευτής τονίζει ακόμη πως στο θέμα της μαντίλας δεν «πέφτει λόγος» στους Αυστριακούς, καθώς αυτή δεν αντιβαίνει στους νόμους και καθένας είναι ελεύθερος να τη φορά, ιδιαίτερα σε μια χώρα στην οποία επιτρέπεται ο γυμνισμός, ενώ απευθυνόμενος και στους συμπατριώτες του, τους καλεί να μάθουν τη γερμανική γλώσσα και να τηρούν τους νόμους.
Ο Τούρκος πρεσβευτής κλήθηκε για εξηγήσεις στο αυστριακό ΥΠΕΞ. Ως απόλυτα άστοχες, απαράδεκτες και ασεβείς χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Τούρκου πρεσβευτή ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Πρελ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του κόμματός του Φριτς Κάλτενεγκερ.
Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, στηρίζοντας πλήρως την προερχόμενη από το κόμμα του υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει άμεσα τον Καντρί Ετσβέντ Τετσάν για εξηγήσεις, ενώ από τον πρέσβη της Αυστρίας στην Άγκυρα ζητήθηκε να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του πρεσβευτή αναμένεται να ζητήσει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ από τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Σπίντελεγκερ είχε πραγματοποιήσει μόλις τον περασμένο μήνα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Η επίθεση του πρεσβευτή έρχεται δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στην οποία διαπιστώνεται η αμετάβλητη, σαφής απόρριψη από την πλειονότητα των Αυστριακών, και μάλιστα σε ποσοστό 69%, μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ποσοστό 69% των ερωτηθέντων απορρίπτει την τουρκική ένταξη και μόλις ένα 17% την υποστηρίζει. Οι νέοι μέχρι 25 ετών τοποθετούνται θετικότερα -το 23% υποστηρίζει την ένταξη και «μόνο» το 54% αντιτίθεται σε αυτήν. Στις ηλικίες άνω των 66 ετών τα ποσοστά αυτά είναι αντίστοιχα, 12% «υπέρ» και 79% «κατά» της ένταξης.
Σε αντίθεση με την αρνητική τοποθέτηση απέναντι στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ, η ίδια δημοσκόπηση διαπιστώνει την υποστήριξη του αυστριακού πληθυσμού στην ένταξη της Κροατίας σε ποσοστό 68% και της Ισλανδίας σε ποσοστό 62%, ενώ σχετικά αδιάφορα τοποθετούνται οι ερωτηθέντες στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ, με ένα ποσοστό 39% να την αποδέχονται και 37% να την απορρίπτουν.
Ο σκεπτικισμός και οι επιφυλάξεις των Αυστριακών απέναντι σε μια ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές έχει περάσει το 80%, ώστε η Αυστρία να βρεθεί με τον τρόπο αυτό στην κορυφή του καταλόγου των χωρών των οποίων ο πληθυσμός αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Πηγή: http://tosokaki.blogspot.com/ από : http://www.elkeda.gr/
2 σχόλια:
Eνδιαφέρον το Θέμα!!!
«Οι Τούρκοι είναι ευτυχισμένοι, δεν θέλουν τίποτε από εσάς, δεν θέλουν να τους μεταχειρίζεστε όπως ένα μικρόβιο»
Το επιασαν το νοημα οι Αυστριακοι.Ποσο ομως θα αφησουν να μολυνθουν πριν αρχισουν την "αντιβιωση";
Δημοσίευση σχολίου